När du ska flytta är det mycket att hålla reda på – både när det gäller ditt nya boende och den bostad du lämnar. Här får du information över sånt som är viktigt att komma ihåg.
Om du inte hittar den information som du letar efter på vår webbplats är du välkommen att höra av dig till oss med dina frågor eller funderingar. Våra kontaktuppgifter och öppettider hittar du på sidan Kontakta oss.
På sidan Mina avtal klickar du på knappen Säg upp avtal.
Du får då instruktioner om hur du avslutar uppsägningen digitalt. För att göra det behöver du ett Mobilt BankID.
Kontakta oss om du inte har ett Mobilt Bank-ID.
Hur lång är uppsägningstiden?
Uppsägningstiden för ett lägenhetskontrakt är tre hela kalendermånader. Det innebär att om du säger upp lägenheten i januari, vare sig det är första eller sista januari, sägs kontraktet upp sista april. Det finns undantag från den regeln i följande fall:
Vid dödsfall är uppsägningstiden en kalendermånad, om uppsägningen är Strängnäs Bostads AB tillhanda inom en månad efter dödsfallet. Sker uppsägningen senare än en månad efter dödsfallet är uppsägningstiden tre kalendermånader. Blankett för uppsägning vid dödsfall finns att ladda ner på Mina sidor
För de hyresgäster som redan bor hos Strängnäs Bostads AB och blir aktuell för en större lägenhet med högre hyra i Strängnäs Bostads AB:s bestånd har man en kalendermånads uppsägningstid.
Vid uppsägningstillfället kan du välja att förlänga din uppsägningstid, men du kan inte förkorta uppsägningstiden.
När du sagt upp din bostad och ska flytta ut
Vi hoppas att du har trivts bra hos oss. Innan du lämnar din bostad är det några saker du behöver göra.
Töm och städa din bostad
Lägenheten ska vara ren och prydlig när du flyttar – nästa hyresgäst ska kunna flytta in utan att behöva städa först. Töm lägenheten på alla dina saker, och glöm inte att tömma ditt förråd. Om du har haft garage, balkong eller uteplats tömmer du dem också.
Grovavfall ska lämnas till återvinningscentral
Grovavfall är skräp som du inte får lämna i miljöhuset, till exempel gamla möbler, TV-apparater, mattor och madrasser. Det ska lämnas in till en av kommunens återvinningscentraler: Våra återvinningscentraler (sevab.com).
Städning av bostaden
Innan du flyttar ska bostaden städas noga. Använd gärna vår checklista som stöd när du städar så har du större chans att få städningen godkänd.
Kom ihåg att stänga och låsa alla fönster och ytterdörrar.
Om det finns skador måste de lagas
Om det finns skador i lägenheten behöver de lagas. Det kan till exempel vara en trasig tapet eller färgklotter som inte kan tvättas bort.
Besiktning av bostaden
Innan du flyttar besiktigar vi lägenheten för att bedöma slitage och skador. Ett visst slitage i lägenheten accepterar vi, men om det finns skador i lägenheten kan du bli tvungen att betala.
När du sagt upp din bostad kommer vi att boka in en besiktningstid inom 14 dagar.
Vid besiktningen ska allt som tillhör lägenheten finnas i lägenheten, även sådant som du kan ha plockat bort, till exempel dörrar, hatthyllor eller gardinbeslag. Ta bort större och heltäckande mattor, så att vi ser parkettgolv och golven i köket och badrummet.
Visning av bostaden
Den lägenhet som du bor i ska någon annan flytta in i. Därför behöver du visa lägenheten för personer som har fått erbjudande om att flytta in efter dig. De tar kontakt med dig för att komma överens om en lämplig tid.
Tänk på det här inför och under visningen:
Städa och plocka undan så att det är rent och fint i lägenheten och på eventuell balkong/uteplats.
Visa eller informera om var förråd, tvättstuga och miljöbod finns.
Säg upp eller flytta dina avtal
Tänk på att du i god tid innan du flyttar säger upp eller flyttar alla dina avtal som är kopplade till bostaden. Det kan vara nät- och elavtal, tv och bredband eller hemförsäkring.
Du säger upp avtalen genom att kontakta dina leverantörer. Tänk på att du är skyldig att ha ett elabonnemang under hela avtalstiden, vilket inkluderar uppsägningstiden.
Anmäl till Skatteverket att du flyttar
När du flyttar ska du alltid göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. De ser till att din nya adress hamnar hos de flesta myndigheter, företag och viktiga samhällsorganisationer.
Det är gratis att göra flyttanmälan via Skatteverket och du kan göra det direkt på deras webbplats: skatteverket.se/flytta
Berätta för andra att du har ny adress
Alla får inte din nya adress via Skatteverket. Du måste själv se till att vänner och bekanta, föreningar, företag och så vidare får den.
Du kan också begära eftersändning av posten hos Svensk Adressändring, vilket kostar pengar.
Lämna in alla nycklar senast klockan 12.00 på Vältstigen 1 i Strängnäs på avflyttningsdagen.
Avflyttningsdagen är alltid den första dagen i månaden. Om det är en helgdag/röd dag sker inlämningen nästa vardag, samma tid.
Lägenheten ska vara slutbesiktigad innan du lämnar nycklarna.
Saknade nycklar
Alla nycklar ska lämnas in, inklusive tvättkolvar, förrådsnycklar, garagenycklar och postboxnycklar. Om nycklar saknas debiteras du för låsbyte.
Om någon nyckel saknas, meddela oss i god tid så att vi kan byta cylindern. Kostnaden för låsbyte varierar mellan 1500-5500 kronor, beroende på område och låssystem.
Om det är något du undrar över eller om du behöver hjälp är du alltid välkommen att kontakta oss.
Tänk på att det är många röda dagar under jul och nyår. Här kan du se våra öppettider.