Den 24 mars fick Strängnäs Fastighets AB besök av fyra tjänstemän från Entebbe, Uganda, som visade stort intresse för det pågående ombyggnadsprojektet av kommunhuset i Strängnäs. Deras egen kommun står inför en liknande renovering, och vid ett besök i Strängnäs kommun var studiebesöket en del av deras program för veckan.

Hållbarhet i fokus
Under rundturen av kommunhuset fick besökarna ta del av hur Strängnäs Fastighets AB arbetar med energieffektivisering och hållbara lösningar i sina byggprojekt.
Bland annat berättade vi om vår satsning på bergvärme och geokyla, som skapar en stabil och energisnål inomhusmiljö året runt. Det innebär minskade utsläpp av klimatpåverkande koldioxid och ligger i linje med både samhällets och våra egna klimatmål.

Solceller installeras på taket för att bidra till förnybar energi, och det uppdaterade ventilationssystemet ska minska energiförbrukningen och förbättra luftkvaliteten.
Målet är att skapa en byggnad som inte bara är mer energieffektiv utan också bidrar till en bättre arbetsmiljö för både medarbetare och besökare.
”Det var en inspirerande dag med givande diskussioner om hur man renoverar befintliga byggnader på ett hållbart sätt. Våra gäster var mycket intresserade av tekniska lösningar som bergvärme och solceller, men också av hur vi skapar en flexibel och trivsam arbetsmiljö”, säger Denise Eklund, förvaltare på Strängnäs Fastighets AB.

Kunskapsutbyte för framtiden
Besöket var en del av ett internationellt kunskapsutbyte mellan Strängnäs kommun och Entebbe i Uganda. Strängnäs Fastighets AB fick möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter kring svenska lagar och regler samt lösningar inom hållbart byggande.
Med det pågående renoveringsprojektet strävar Strängnäs Fastighets AB efter att skapa en framtidssäkrad byggnad som kombinerar energieffektivitet med en attraktiv, ändamålsenlig och modern arbetsmiljö.
Besöket bekräftade att hållbart byggande är en global fråga där samarbete och kunskapsdelning spelar en avgörande roll.

På plats för att ta emot besökarna från Uganda var Denise Eklund, förvaltare, Dean Moore, projektledare, Hanna von Zweigbergk, kommunikatör, och Stefan Wahlund, extern projektledare. Från Peab deltog även Lars Öberg.
Varför bygger vi om kommunhuset?
Eftersom fler kommunala verksamheter och delar av de kommunala bolagen ska flytta in i det ombyggda kommunhuset kan deras nuvarande lokaler sägas upp, eller användas till annat. Det gör att kommunens totala hyreskostnader för lokaler minskar.
Ombyggnaden innebär att de moderna, mer effektiva, tekniska lösningar som installeras kommer att hålla nere de långsiktiga driftskostnaderna. Samtidigt blir det en mer klimatsmart byggnad med bland annat förnybar, fossilfri energi från solceller på taken och uppvärmning från bergvärme med möjlighet till kyla. Det innebär minskade utsläpp av klimatpåverkande koldioxid och ligger i linje med både samhällets och kommunens egna klimatmål.
Det 30 år gamla huset har brister när det gäller till exempel luftkvalitet, ventilation och ljudmiljö och behöver rustas upp för att möta kraven. Arbetsmiljön behöver anpassas utifrån nya behov som uppstått och som framtiden kräver.
Läs mer om projektet på sidan Ombyggnation av kommunhuset i Strängnäs.