Vi går mot kallare och mörkare tider och det känns ruggigt och kallt ute.

Då är det extra viktigt att värmen i din bostad fungerar som den ska. Inte bara kalla utan framförallt blåsiga dagar kan en del uppleva att det är kallt i lägenheten.
Vi får en hel del felanmälningar om kalla element, trots att det är kallt ute. Men om det 20 grader i rummet ska elementet vara kallt.
En del hus har också något som kallas Kirunametoden (lågflöde). Det innebär att elementen är varma högst upp men kalla längst ner. Det är inget fel utan värmen som kommer ut är densamma, däremot sparar det energi. Ca 2/3 av elementet ska kännas varmt.
Upplever du det ändå kallt och det visar sig att inomhustemperaturen är lägre än 20 grader, kan du först kontrollera hur du har möblerat vid elementen. Det är viktigt att du inte täcker för termostat och element med möbler, tunga gardiner eller elementskydd. Då känner termostaten av en högre temperatur än det är i rummet och elementet stängs av för tidigt. Det kan också vara något annat som är fel och då ska du givetvis höra av dig till oss. Men innan du gör en felanmälan vill vi att du själv kontrollerar temperaturen i lägenheten, 1,50 meter från golvet, mitt i rummet.
Se till att inte fönster står öppna under en längre tid. Vädra istället ordentligt en kort stund. Se till att fönsterventiler är öppna. Drar det väldigt kallt kan de stängas tillfälligt men glöm inte att öppna dem igen. Frisk luft tas nämligen in i bostaden utifrån och är ventilerna stängda så dras den friska luften in ändå, genom små håligheter och lister. Du får då ofta även kondens på rutorna. Är ventilerna öppna tas luften in genom dem och eftersom de sitter i närheten av elementen känner termostaterna av den kalla luften och höjer flödet genom elementen. Dessutom får du ett bättre inomhusklimat.

Dela till sociala medier:
Tänk på att det är många röda dagar under jul och nyår. Här kan du se våra öppettider.
This is default text for notification bar