Strängnäs Fastighets AB (SFAB) tar ett viktigt steg mot hållbarhet genom att installera solceller på taket av Vasaskolan. Med stöd från Klimatfond Strängnäs (solorbioenergi.se) planerar SFAB att bygga en solcellsanläggning för att producera egen fossilfri energi. Detta initiativ är en del av SFAB:s långsiktiga mål att bli fossilfria år 2030 och klimatneutrala år 2040.
Daniel Ceder, energi- och miljöstrateg på SFAB, berättar i en intervju med Solör Bioenergi att detta blir den största solcellsanläggningen som SFAB hittills investerat i. Skolor använder mycket energi, och Vasaskolan har ett tak som är väl lämpat för solceller. Solcellsanläggningen ska minska behovet av konventionell energi och istället främja användningen av förnybara energikällor.
Den förväntade produktionen av solcellsanläggningen beräknas vara omkring 70 000 kWh per år. Det förväntas täcka cirka 15–20 procent av energianvändningen på Vasaskolan, och eventuellt överskott av el kan säljas på den lokala energimarknaden. Solcellerna kan generera el även under molniga dagar och producerar energi från februari till oktober.
SFAB:s beslut att investera i solcellsteknik på Vasaskolans tak är ett exempel på vårt engagemang för hållbarhet och för att främja lokal energiproduktion. Just nu arbetar vi med att ta fram en plan för att sätta upp solceller på fler av de fastigheter som vi äger. Vi har sedan tidigare satt upp solceller på kulturhuset Multeum, Strängnäs Resecentrum och vårt kontor i Strängnäs.
Genom vår satsning inom hållbar energi vill vi visa vägen för andra aktörer att följa efter och göra liknande satsningar för en mer hållbar framtid.
Du kan läsa hela artikeln med Daniel Ceder om solcellerna på Vasaskolan på Klimatfond Strängnäs webbplats.
Är du intresserad av att läsa mer om SFABs projekt kan du gå till sidan våra projekt.